Valori personale

Cu cateva zile inainte de a muri, pictorul Stefan Luchian era semi-paralizat la pat, cu suferinte fizice si sufletesti ingrozitoare. Tinea usa neincuiata pentru ca putinii prieteni care-l mai vizitau sa nu-l determine sa se ridice din pat. Camera lui statea mai tot timpul in intuneric deoarece lumanarile sa consumau foarte repede… Intr-o seara, tarziu, pe o vreme ploioasa, a batut la usa lui un strain. A intrat fara sa zica nimic, si-a pus pelerina-n cui  si si-a asezat o cutie pe masa. A deschis-o. A scos o vioara si-a inceput sa cante.  Atunci s-au revarsat in camera: portative, mangaieri de sunete, amintiri, curcubee, copilarii, rasete si ingeri. Si lacrimi multe pe obrajii suferindului (Luchian). Strainul  (dupa vreo 2 ore) s-a oprit. Si-a pus vioara in toc. Si-a luat pelerina din cui si inainte de a pleca, a spus cu un oftat adanc si tremurat:… George Enescu.

Relatia “muta” dintre cei doi artisti ( pana in acel moment cei doi nu s-au cunoscut) m-a pus pe ganduri  si  am ajuns la urmatoarea concluzie: Intre  2 necunoscuti sau cunoscuti ( unul altuia) exista o chimie  conditionata de valorile comune celor 2. Asa cum in relatia dintre 2 oameni armonia este data de valorile care stau in spatele fiecaruia, in muzica, armonia dintre sunete este data de structura comuna ce se afla in spatele fiecarui sunet.

In fiecare sunet exista sau co-exista alte 16 sunete, numite armonice. In realitatea sonora, cand auzi 1 sunet de fapt tu auzi 16 sunete. Tu probabil distingi vibratiiile lor ca un intreg, dar muzicienii-fara doar si poate- le disting pe toate, separat. Parfumul sonor specific fiecarei relatii dintre 2 sunete (numit si interval) este distinct tocmai datorita structurii, legaturilor ce se creaza intre cele 32 (16+16) sunete.
Asa cum la oameni exista relatii armonioase si relatii false, la fel in muzica exista relatii muzicale armonioase si relatii muzicale nearmonioase sau disonante. Deci,  un sunet are 16 valori. Tu… cate valori  ( personale) ai? (Sursa)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu